Vdolky s povidly recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- olej sůl 50 g máslo 1 lžíce rum 300 ml mléko 30 g droždí 50 g cukr krupice povidla 1 balíček vanilkový cukr 3 ks vaječný žloutek zakysaná smetana 500 g polohrubá mouka
Postup Vdolky s povidly
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si v hrnku připravíme kvásek pomocí droždí, trochy cukru a části mléka
Kvásek nalijeme do mísy a přidáme k němu mléko se žloutky, rozpuštěné máslo, rum, po částech zamícháme mouku a cukr a přidáme špetku soli. Z ingrediencí vypracujeme vláčné těsto a necháme jej kynout
Až těsto zhruba zdvojnásobí objem, rozválíme jej na 2cm silný plát a pomocí skleničky vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme dále kynout. Do vzniklých bochánků po vykynutí uděláme důlek a ihned je smažíme v oleji z obou stran dozlatova. Dbáme na dostatek tuku, aby byly vdolky vždy z poloviny ponořené
Po usmažení můžeme vdolky dle chuti mazat tvarohem, povidly, popřípadě marmeládou a navrch je ozdobíme kopečkem smetany.