Vdolky s povidly recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

olej
sůl
50 g máslo
1 lžíce rum
300 ml mléko
30 g droždí
50 g cukr krupice
povidla
1 balíček vanilkový cukr
3 ks vaječný žloutek
zakysaná smetana
500 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si v hrnku připravíme kvásek pomocí droždí, trochy cukru a části mléka

  2. Kvásek nalijeme do mísy a přidáme k němu mléko se žloutky, rozpuštěné máslo, rum, po částech zamícháme mouku a cukr a přidáme špetku soli. Z ingrediencí vypracujeme vláčné těsto a necháme jej kynout

  3. Až těsto zhruba zdvojnásobí objem, rozválíme jej na 2cm silný plát a pomocí skleničky vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme dále kynout. Do vzniklých bochánků po vykynutí uděláme důlek a ihned je smažíme v oleji z obou stran dozlatova. Dbáme na dostatek tuku, aby byly vdolky vždy z poloviny ponořené

  4. Po usmažení můžeme vdolky dle chuti mazat tvarohem, povidly, popřípadě marmeládou a navrch je ozdobíme kopečkem smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!