Vánoční ovocný chléb - rakouský kletzenbrot recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
sůl
rum
mletá skořice
mletý hřebíček
mletý badyán
těsto
0 hrnků rozinky
2 hrnky podmáslí
0 hrnků rybíz
2 balíčky vanilkový cukr
1 hrnek hladká mouka
1 hrnek sušené švestky
0 hrnků hnědý cukr
1 hrnek sušené fíky
1 balíček kypřící prášek do pečiva
1 hrnek oříšky
1 hrnek sušené datle
2 hrnky hladká celozrnná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Vloni jsem poslouchala v rádiu před Vánocemi rozhovor s jednou polskou modelkou, která žije v Rakousku a moderátorky z ní vymámily recept na vánoční pečivo, které na Vánoce připravuje. Hodně mě to zaujalo, a tak jsem to vyzkoušela. Po buchtě se jen zaprášilo a rodinka mě nutí úplně opustit klasickou českou vánočku a na Vánoce péct jenom tohle. Takže po osobní zkušenosti jen a jen doporučuji!

  2. Ovoce nakrájíme, pokapeme rumem a necháme aspoň hodinu odležet. Prosátou mouku společně s cukrem, kořením, práškem do pečiva a trochou soli zamícháme v míse. Potom opatrně přilijeme podmáslí. Důkladně promícháme v hladké těsto.

  3. Zvolna přidáváme ovoce a po promíchání vytvoříme buď bochník, který umístíme do formy, anebo pokud je těsto řidší, do tukem vymazané a moukou vysypané formy jej přímo nalijeme.

  4. Vánoční ovocný chléb pečeme asi hodinu při 180 °C, ale samozřejmě přitom respektujeme zkušenost s vlastní troubou a teplotu i délku pečení si přizpůsobíme. Hotový vánoční ovocný chléb pocukrujeme cukrem moučka.

  5. Vánoční ovocný chléb nebo-li rakouský kletzenbrot je vynikající a neuvěřitelně dlouho vydrží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!