Vánoční ovocný chléb - rakouský kletzenbrot recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle chuti sůl rum mletá skořice mletý hřebíček mletý badyán těsto 0 hrnků rozinky 2 hrnky podmáslí 0 hrnků rybíz 2 balíčky vanilkový cukr 1 hrnek hladká mouka 1 hrnek sušené švestky 0 hrnků hnědý cukr 1 hrnek sušené fíky 1 balíček kypřící prášek do pečiva 1 hrnek oříšky 1 hrnek sušené datle 2 hrnky hladká celozrnná mouka
Postup Vánoční ovocný chléb - rakouský kletzenbrot recept
Postup přípravy receptu
-
Vloni jsem poslouchala v rádiu před Vánocemi rozhovor s jednou polskou modelkou, která žije v Rakousku a moderátorky z ní vymámily recept na vánoční pečivo, které na Vánoce připravuje. Hodně mě to zaujalo, a tak jsem to vyzkoušela. Po buchtě se jen zaprášilo a rodinka mě nutí úplně opustit klasickou českou vánočku a na Vánoce péct jenom tohle. Takže po osobní zkušenosti jen a jen doporučuji!
Ovoce nakrájíme, pokapeme rumem a necháme aspoň hodinu odležet. Prosátou mouku společně s cukrem, kořením, práškem do pečiva a trochou soli zamícháme v míse. Potom opatrně přilijeme podmáslí. Důkladně promícháme v hladké těsto.
Zvolna přidáváme ovoce a po promíchání vytvoříme buď bochník, který umístíme do formy, anebo pokud je těsto řidší, do tukem vymazané a moukou vysypané formy jej přímo nalijeme.
Vánoční ovocný chléb pečeme asi hodinu při 180 °C, ale samozřejmě přitom respektujeme zkušenost s vlastní troubou a teplotu i délku pečení si přizpůsobíme. Hotový vánoční ovocný chléb pocukrujeme cukrem moučka.
Vánoční ovocný chléb nebo-li rakouský kletzenbrot je vynikající a neuvěřitelně dlouho vydrží.