Vánoční buchta recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 hrnek cukr
0,5 hrnků olej
2 ks vejce
1 balíček rozinky
1 balíček mandle
1 balíček vanilkový cukr
2 hrnky polohrubá mouka
hrubá mouka na vysypání
2 lžíce bramborový škrob
1 balíček kypřící prášek do pečiva
máslo na vymazání
1 hrnek polotučné mléko
0,5 balíčků sušené brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Do menší mísy vysypeme půl balíčku brusinek a rozinek (radši přebereme). Přidáme mandle nasekané nahrubo. Vše v misce promícháme. Zapneme troubu na 200 °C, aby se vyhřála

  2. Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr, přidáme mléko, olej, vejce a jako poslední kypřící prášek a případně i bramborový škrob. Škrob není nutný, jen po několika tuhých plackách, nevěřím pouze prášku do pečiva. Vše důkladně promícháme. Těsto by nemělo být příliš tuhé, spíše tekutější, kompaktnější a nedrží tolik na stěnách

  3. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Větší část těsta vlijeme do formy. V míse si necháme zbytek těsta a do něj vmícháme směs mandlí, rozinek a brusinek, aby se obalila a vytvořila takovou hodně hustou směs. Těsto ve formě uhladíme a naházíme do ní vytvořenou směs. Jak to rozprostřeme, záleží jen na nás

  4. Buchtu pečeme asi 20 - 30 minut v předehřáté troubě. Záleží ale na vaší troubě. Povrch by měl být místy nazlátlý. Vyzkoušíme špejlí, jestli je buchta upečená. Buchtu necháme vychladnout a podáváme. Můžeme podávat třeba s trochou medu

  5. Vánoční buchta se hodí zejména na sváteční stůl, ale pochutnáte si na ní celoročně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!