Vánoční buchta recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 hrnek cukr 0,5 hrnků olej 2 ks vejce 1 balíček rozinky 1 balíček mandle 1 balíček vanilkový cukr 2 hrnky polohrubá mouka hrubá mouka na vysypání 2 lžíce bramborový škrob 1 balíček kypřící prášek do pečiva máslo na vymazání 1 hrnek polotučné mléko 0,5 balíčků sušené brusinky
Postup Vánoční buchta
Postup přípravy receptu
-
Do menší mísy vysypeme půl balíčku brusinek a rozinek (radši přebereme). Přidáme mandle nasekané nahrubo. Vše v misce promícháme. Zapneme troubu na 200 °C, aby se vyhřála
Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr, přidáme mléko, olej, vejce a jako poslední kypřící prášek a případně i bramborový škrob. Škrob není nutný, jen po několika tuhých plackách, nevěřím pouze prášku do pečiva. Vše důkladně promícháme. Těsto by nemělo být příliš tuhé, spíše tekutější, kompaktnější a nedrží tolik na stěnách
Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Větší část těsta vlijeme do formy. V míse si necháme zbytek těsta a do něj vmícháme směs mandlí, rozinek a brusinek, aby se obalila a vytvořila takovou hodně hustou směs. Těsto ve formě uhladíme a naházíme do ní vytvořenou směs. Jak to rozprostřeme, záleží jen na nás
Buchtu pečeme asi 20 - 30 minut v předehřáté troubě. Záleží ale na vaší troubě. Povrch by měl být místy nazlátlý. Vyzkoušíme špejlí, jestli je buchta upečená. Buchtu necháme vychladnout a podáváme. Můžeme podávat třeba s trochou medu
Vánoční buchta se hodí zejména na sváteční stůl, ale pochutnáte si na ní celoročně.