Vánočka s rozinkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

5 g sůl
1 ks vejce
90 g máslo
2 ks žloutek
2 dl mléko
30 g rozinky
25 g droždí
90 g cukr krupice
1 špetka citronová kůra
500 g polohrubá mouka
50 g mandlové nudličky

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, 0,5 dl vlažného mléka a špetkou mouky a necháme vzejít kvásek

  2. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, prosátou mouku se solí, přilijeme kvásek a zbylé vlažné mléko smíchané s 3/4 vejce. Vše promícháme vařečkou. Když se těsto spojí, přidáme rozinky a mandle a na válu vypracujeme vláčné těsto. Těsto na vánočku vložíme do mísy, poprášíme moukou a necháme 2 hodiny kynout

  3. Upleteme vánočku, kterou potřeme zbylým vejcem smíchaným s lžící mléka a necháme ještě kynout asi 20 minut. Vánočku propíchneme na dvou místech kolmo špejlí a pečeme při 180 °C. Když vánočka začne zlátnout, stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme ještě 20 minut

  4. Hotovou vánočku necháme trochu vychladnout a můžeme se do ní pustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!