Vánočka nebo mazanec recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
10 dkg cukr
špetka sůl
1 ks vejce
1 ks žloutek
0.3 l mléko
3 dkg droždí
1 ks vanilkový cukr
0.4 kg hladká mouka
špetka citronová kůra
0.7 kg polohrubá mouka
0.5 lžičky kypřící prášek
strouhaný muškátový oříšek
12 dkg máslo nebo Hera
na potření
vejce
podle chuti
rozinky
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Příprava těsta je velmi jednoduchá - vše smícháme dohromady. Nejdříve si z trochy vlažného mléka, špetky cukru a celého droždí vypracujeme kvásek. Vykynutý kvásek smícháme se všemi ostatními surovinami. Podle chuti vmícháme do těsta také rozinky, mandle, strouhaný muškátový oříšek a citronovou kůru. Těsto necháme na teplém místě vykynout.

  2. Z těsta můžeme upéct klasicky vánočku nebo udělat bochánek na mazanec. Těsto dáme plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle chuti můžeme posypat mandlovými plátky.

  3. Vánočku nebo mazanec dáme péct do silně vyhřáté trouby, poté teplotu snížíme a dopečeme dozlatova.

  4. Z těsta lze připravit vánočku, mazanec, jednoduše podle příležitosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!