Vanilková bábovka s mákem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
200 g cukr
1 špetka sůl
4 ks vejce
250 g máslo
1 lžíce rum
0 l mléko
450 g polohrubá mouka
4 kapky vanilková esence
1 balíček kypřící prášek do pečiva
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
náplň
120 g cukr
0 l mléko
125 g mák
2 balíčky vanilkový cukr
2 kapky mandlová esence
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
tuk na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Mletý mák zalijeme vroucím mlékem. Mák promícháme s cukry, mandlovou příchutí a necháme vychladnout.

  2. Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přišleháváme vejce. Potom pomalu přiléváme mléko, přidáme vanilkovou příchuť, rum, prosátou mouku s vanilkovým pudinkem a práškem do pečiva.

  3. Větší formu na bábovku (2 l) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Asi 3/4 těsta nalijeme do bábovkové formy. Zbytek těsta promícháme s makovou náplní a nalijeme na těsto ve formě.

  4. Bábovku pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 175 °C. Upečenou bábovku necháme na mřížce zcela vychladnout.

  5. Vanilkovou bábovku pocukrujeme cukrem moučka a nakrájíme. Bábovka je chutná u kávy i čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!