Uzení cejni recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

30 dkg sůl
5 l voda
10 ks cejn

Postup přípravy receptu

  1. Ryby - cejni, plotice a podobné bílé ryby do 30 - 35 cm délky - vyvrhneme a omyjeme.

  2. Připravíme si nálev z asi 5 l převařené studené vody a 30 dkg soli.

  3. Do vody vložíme ryby. Zatížíme je, aby byly ponořené. Po asi 24 hodinách ryby vyjmeme. Za žábry a páteř provlékneme vázací drát, a dáme do udírny vyhřáté na 70 - 80 °C. Udíme tvrdým dřevem 7 - 8 hod a dbáme, aby v žádném případě teplota nepřekročila 80 °C.

  4. Vyuzené ryby buď servírujeme teplé s kousky citronu, nebo je zavěšené skladujeme maximálně 3 dny. Po obrání se hodí na přípravu pomazánek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!