Uzené se šípkovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
sůl
2 lžíce máslo
1 ks citron
500 ml vývar z uzeného masa
1 lžíce rybíz
200 ml červené víno
3 lžíce hladká mouka
2 lžíce šípková marmeláda
600 g uzená vepřová kýta

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso opláchneme a uvaříme doměkka. Vyjmeme a uchováme teplé. Vývar odložíme na přípravu omáčky. Citron důkladně odrhneme, kůru nastrouháme najemno. Šťávu vymačkáme. Pokud není chemicky ošetřený, stačí jen omýt.

  2. V kastrůlku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým vývarem z uzeného masa, důkladně rozšleháme a provaříme.

  3. Přilijeme víno, vmícháme marmeládu a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Přidáme i jemně ustrouhanou citronovou kůru.

  4. Šípkovou omáčku promícháme a necháme přibližně 30 minut vařit. Nakonec přidáme rybíz a prohřejeme.

  5. Uvařené uzené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a přelijeme horkou šípkovou omáčkou. Uzené se šípkovou omáčkou je nejlepší s bramborovými knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!