Tvarohovo-ovocný koláč z křehkého těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
140 g máslo
1 ks žloutek
90 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
150 g hladká mouka
100 g škrobová moučka
náplň
50-100 g máslo
2 ks žloutek
3 ks bílek
2 kostky tvaroh
1 balíček vanilkový cukr
drobenka
máslo
90 g cukr moučka
150 g hladká moučka
podle chuti
rum
cukr moučka
ovoce
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku smícháme se škrobovou moučkou a prosejeme. Promícháme s cukrem moučka, vanilkovým cukrem a spojíme s jedním žloutkem a změklým máslem. Pokud chceme a máme, můžeme přidat i lžíci rumu nebo trochu citronové kůry. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut rozležet.

  2. Mezitím si připravíme náplň: oba tvarohy smícháme s 50 - 100 g změklého másla (množství volíme podle tučnosti tvarohu), přidáme dva žloutky a vanilkový cukr. Pokud se nám zdá směs moc hutná, můžeme ji trochu rozředit mlékem. Pokud máme rádi sladší chuť, můžeme ještě přidat trochu cukru moučka. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

  3. Ovoce omyjeme a podle druhu případně vypeckujeme či nakrájíme na plátky. Z cukru moučka, másla a hladké mouky připravíme drobenku.

  4. Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do vyšší formy nebo do pekáče. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme při 170 - 190 °C přibližně hodinu.

  5. Tvarohovo-ovocný koláč z křehkého těsta můžeme podávat hned po vychladnutí, nejlepší je ale nechat jej odležet do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!