Tvarohovo-ovocný koláč z křehkého těsta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 140 g máslo 1 ks žloutek 90 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 150 g hladká mouka 100 g škrobová moučka náplň 50-100 g máslo 2 ks žloutek 3 ks bílek 2 kostky tvaroh 1 balíček vanilkový cukr drobenka máslo 90 g cukr moučka 150 g hladká moučka podle chuti rum cukr moučka ovoce citronová kůra
Postup Tvarohovo-ovocný koláč z křehkého těsta recept
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku smícháme se škrobovou moučkou a prosejeme. Promícháme s cukrem moučka, vanilkovým cukrem a spojíme s jedním žloutkem a změklým máslem. Pokud chceme a máme, můžeme přidat i lžíci rumu nebo trochu citronové kůry. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut rozležet.
Mezitím si připravíme náplň: oba tvarohy smícháme s 50 - 100 g změklého másla (množství volíme podle tučnosti tvarohu), přidáme dva žloutky a vanilkový cukr. Pokud se nám zdá směs moc hutná, můžeme ji trochu rozředit mlékem. Pokud máme rádi sladší chuť, můžeme ještě přidat trochu cukru moučka. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
Ovoce omyjeme a podle druhu případně vypeckujeme či nakrájíme na plátky. Z cukru moučka, másla a hladké mouky připravíme drobenku.
Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do vyšší formy nebo do pekáče. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme při 170 - 190 °C přibližně hodinu.
Tvarohovo-ovocný koláč z křehkého těsta můžeme podávat hned po vychladnutí, nejlepší je ale nechat jej odležet do druhého dne.