Tradiční chodské koláče recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,5 lžiček sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
125 g máslo
125 g máslo
2 lžíce rum
50 ml rum
rum
1 ks žloutek
250 ml mléko
2 ks bílek
0,5 ks citron
110 g cukr krupice
70 g cukr krupice
100 g cukr krupice
250 g mák
35 g kvasnice
1 balíček vanilkový cukr
vanilkový cukr
citronová kůra
750 g polohrubá mouka
citronová šťáva
125 ml smetana ke šlehání
100 ml horká voda
400 g švestková povidla
750 g tučný tvaroh
1 lžíce stolní olej

Postup přípravy receptu

  1. Málokterá regionální specialita ze západu Čech je tak vyhlášená jako tyto ploché koláče plněné tvarohem, mákem a povidly. Regionálně se liší merhováním čili zdobením. Někde se různé náplně vrství do proužků, jinde se na tvarohový podklad nanášejí povidlové a makové ornamenty

  2. Kvasnice necháme vzejít s trochou vlažného mléka a cukru.Polohrubou mouku smícháme s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutek a jedno celé vejce, kvásek, zbylé mléko, změklé máslo, rum a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto důkladně vypracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout v míse tence vytřené olejem. Zhruba po hodině těsto znovu propracujeme a necháme kynout ještě asi dvacet minut

  3. Zatím připravíme náplně. Do tvarohu přimícháme cukr, smetanu, trochu rumu, máslo a citronovou kůru a pak utřeme. Nakonec vyšleháme sníh a opatrně jej do tvarohové směsi vmícháme. Mák umeleme, promícháme s cukrem a spaříme směs horkou vodou nebo uvaříme v mléce. Pak vmícháme jedno celé vejce. Povidla lehce ochutíme citronovou šťávou a rumem

  4. Těsto rozdělíme na sedm dílů. Válečkem zploštíme na placku o průměru asi 25 cm, přeneseme na plech a vytvarujeme okraje. Necháme ještě čtvrt hodiny kynout, potom pomažeme okraje zbylým rozšlehaným vejcem

  5. Na těsto navrstvíme tvaroh tak, aby je zakryl, potom zdobíme povidly a mákem

  6. Koláče dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny, dokud okraje nezrůžoví

  7. Tradiční chodské koláče podáváme jako výborné pohoštění na sváteční stůl

  8. Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!