Tian provencal - gratinovaná zelenina s rýží recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
3 stroužky česnek
2 ks paprika
5 větviček tymián
2 ks cuketa
6 ks rajče
3 balíčky rýže
1 hrst bazalka
2 ks lilek
1 ks šalotka
olivový olej
petrželová nať
1 balení černé olivy

Postup přípravy receptu

  1. Předem přípravy samotného receptu si uvaříme rýži a troubu předehřejeme na 220 °C

  2. Nasekáme si bylinky (lístky bazalky a tymiánu, zelenou petržel), dále šalotku nebo cibuli a česnek. V míse s uvařenou rýží a trochou olivového oleje dobře promícháme

  3. Do zapékací mísy vymazané olivovým olejem vsypeme směs rýže tak, aby pokryla celé dno

  4. Omyjeme si rajčata, papriky, lilek a cuketu. Vše nakrájíme na kolečka. Pokud je lilek silnější, pak jej přepůlíme po délce

  5. Na připravenou rýži klademe kolečka zeleniny, a to vždy střídavě jednu řadu rajčat, dále řadu cukety, papriky a lilku. Kolečka i řady zeleniny mačkáme dobře na sebe, dokud nezaplníme celou plochu rýže v míse

  6. Mezi zeleninu a částečně na ni vložíme větvičky tymiánu a nasekaný česnek (nešetříme), navrch nasypeme černé olivy a vše silně pokapeme olivovým olejem. Olejem je dobré také nešetřit, vsákne se do rýže i zeleniny a pokrm není po zapečení suchý. Podle možností a chuti lze přidat mezi kolečka zeleniny také kousky ovčího nebo kozího sýru, který dodá další rozměr celému pokrmu

  7. Takto připravenou mísu tian provencal zapékáme v troubě 45 minut

  8. Tian provençal - gratinovanou zeleninu s rýží podáváme jako hlavní jídlo (teplé i studené), ale i jako přílohu k masu a rybám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!