Tian provencal - gratinovaná zelenina s rýží recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 3 stroužky česnek 2 ks paprika 5 větviček tymián 2 ks cuketa 6 ks rajče 3 balíčky rýže 1 hrst bazalka 2 ks lilek 1 ks šalotka olivový olej petrželová nať 1 balení černé olivy
Postup Tian provencal - gratinovaná zelenina s rýží
Postup přípravy receptu
-
Předem přípravy samotného receptu si uvaříme rýži a troubu předehřejeme na 220 °C
Nasekáme si bylinky (lístky bazalky a tymiánu, zelenou petržel), dále šalotku nebo cibuli a česnek. V míse s uvařenou rýží a trochou olivového oleje dobře promícháme
Do zapékací mísy vymazané olivovým olejem vsypeme směs rýže tak, aby pokryla celé dno
Omyjeme si rajčata, papriky, lilek a cuketu. Vše nakrájíme na kolečka. Pokud je lilek silnější, pak jej přepůlíme po délce
Na připravenou rýži klademe kolečka zeleniny, a to vždy střídavě jednu řadu rajčat, dále řadu cukety, papriky a lilku. Kolečka i řady zeleniny mačkáme dobře na sebe, dokud nezaplníme celou plochu rýže v míse
Mezi zeleninu a částečně na ni vložíme větvičky tymiánu a nasekaný česnek (nešetříme), navrch nasypeme černé olivy a vše silně pokapeme olivovým olejem. Olejem je dobré také nešetřit, vsákne se do rýže i zeleniny a pokrm není po zapečení suchý. Podle možností a chuti lze přidat mezi kolečka zeleniny také kousky ovčího nebo kozího sýru, který dodá další rozměr celému pokrmu
Takto připravenou mísu tian provencal zapékáme v troubě 45 minut
Tian provençal - gratinovanou zeleninu s rýží podáváme jako hlavní jídlo (teplé i studené), ale i jako přílohu k masu a rybám.