Domácí chléb podle Danče recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 4 lžíce olej 1 lžička sůl 2 lžíce ocet 100 g brambory 1 lžička kmín 400 g hladká mouka 350 ml vlažná voda 200 g žitná chlebová mouka 0,5 balíčků droždí (42 g)
Postup Domácí chléb podle Danče
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny dáme vlažnou vodu, olej, ocet, sůl, kmín, mouky, nastrouhaný uvařený brambor, droždí a cukr. Zapneme program těsto a necháme zpracovat
Pokud nemáme rádi chléb s bramborem, můžeme zadělat i bez bramboru. Mám vyzkoušenou i mouku v poměru 300 g hladké, 200 g celozrnné a 100 g jakékoliv chlebové mouky. Když jsem neměla pekárnu, tak jsem chléb zadělala v míse a po zadělání jsem nechala těsto kynout hodinu a půl
Po skončení programu vyjmeme těsto, vyválíme šišku chleba a necháme kynout 30 minut. Po vykynutí pomašlujeme chléb vodou. Můžeme také pomašlovat mlékem či medem. Chléb pečeme 1 hodinu při 200 °C. Během pečení pomašlujeme ještě jednou
Domácí chléb podle Danče po vychladnutí krájíme na krájíce a podáváme podle chuti.