Thajské sojové plátky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 lžic olej 1 lžíce olej 1 - 2 špetky sůl 2 ks cibule 1 ks cibule 1,5 l voda 2,5 dl voda 1 ks cuketa 8 řapíků pórek 1 dl pivo 5 porcí rýže 2 ks feferonka 3 ks hřebíček 4 lžičky škrob 250 g žampiony 3 lžičky grilovací koření 5 lžiček sojová omáčka 1 ks červená paprika 1 ks zelená paprika 2 kostky zeleninový bujon 5 lžiček třtinový cukr 4 lžíce umeocet 1 balení sojové maso - plátky
Postup Thajské sojové plátky
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit 1,5 litru vody, do které přidáme 2 zeleninové bujony, 4 lžičky sojové omáčky a 3 lžičky grilovacího koření. Do vařící vody vsypeme sojové plátky a vaříme 20 minut. Poté sejmeme z plamene a uvařené sojové plátky necháme až do zchladnutí v nálevu. Ten pak vylijeme, sojové plátky mírně vymačkáme a nakrájíme na širší proužky. Je možné si takto sojové maso připravit i večer, místo plátků jsou dobré i nudličky
Veškerou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na proužky
Cibuli osmahneme na oleji zároveň s nakrájenými paprikami, po 5 minutách přidáme sojové plátky, žampiony, zelenou část pórku, cuketu a na jemno nakrájené feferonky. Promícháme, přidáme koření, umeocet, cukr a 3 minuty restujeme. Směs podlijeme pivem a trochou vody, necháme 5 minut dusit a nakonec vmícháme vodu s rozmíchaným škrobem. Necháme přejít varem, dochutíme a podáváme
Rýži vsypeme do kastrůlku, přidáme olej a asi minutu restujeme. Rýži zalijeme studenou vodou, přidáme 3 hřebíčky a menší cibuli a vaříme pod pokličkou tak, jak jsme zvyklí. Před podáváním cibuli a hřebíčky odstraníme
Thajské sojové plátky podáváme s kořeněnou vařenou rýží jako hlavní chod
Poznámka: Na tento pokrm používám dlouhé červené feferonky. Jsou pálivé, ale ne až příliš.