Thajské sojové plátky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 lžic olej
1 lžíce olej
1 - 2 špetky sůl
2 ks cibule
1 ks cibule
1,5 l voda
2,5 dl voda
1 ks cuketa
8 řapíků pórek
1 dl pivo
5 porcí rýže
2 ks feferonka
3 ks hřebíček
4 lžičky škrob
250 g žampiony
3 lžičky grilovací koření
5 lžiček sojová omáčka
1 ks červená paprika
1 ks zelená paprika
2 kostky zeleninový bujon
5 lžiček třtinový cukr
4 lžíce umeocet
1 balení sojové maso - plátky

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit 1,5 litru vody, do které přidáme 2 zeleninové bujony, 4 lžičky sojové omáčky a 3 lžičky grilovacího koření. Do vařící vody vsypeme sojové plátky a vaříme 20 minut. Poté sejmeme z plamene a uvařené sojové plátky necháme až do zchladnutí v nálevu. Ten pak vylijeme, sojové plátky mírně vymačkáme a nakrájíme na širší proužky. Je možné si takto sojové maso připravit i večer, místo plátků jsou dobré i nudličky

  2. Veškerou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na proužky

  3. Cibuli osmahneme na oleji zároveň s nakrájenými paprikami, po 5 minutách přidáme sojové plátky, žampiony, zelenou část pórku, cuketu a na jemno nakrájené feferonky. Promícháme, přidáme koření, umeocet, cukr a 3 minuty restujeme. Směs podlijeme pivem a trochou vody, necháme 5 minut dusit a nakonec vmícháme vodu s rozmíchaným škrobem. Necháme přejít varem, dochutíme a podáváme

  4. Rýži vsypeme do kastrůlku, přidáme olej a asi minutu restujeme. Rýži zalijeme studenou vodou, přidáme 3 hřebíčky a menší cibuli a vaříme pod pokličkou tak, jak jsme zvyklí. Před podáváním cibuli a hřebíčky odstraníme

  5. Thajské sojové plátky podáváme s kořeněnou vařenou rýží jako hlavní chod

  6. Poznámka: Na tento pokrm používám dlouhé červené feferonky. Jsou pálivé, ale ne až příliš.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!