Telecí po curyšsku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks středně velká cibule
600 g telecí kýta
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
omáčka
1 lžíce máslo
300 g žampiony
200 ml bílé víno
1 lžíce polohrubá mouka
1 kelímek smetana ke šlehání (200 ml)
na ozdobu
1 svazek petrželka
podle potřeby
6 lžic olej na smažení
příloha
1 kg nemoučné brambory

Postup přípravy receptu

  1. Brambory očistíme a vaříme asi 20 minut. Potom je slijeme, opláchneme studenou vodou, oloupeme a necháme vychladnout. Jednu cibuli nakrájíme na malé kostičky. Vychladlé brambory nahrubo nastrouháme, smícháme s cibulí a osolíme.

  2. Ve velké pánvi dobře zahřejeme 4 lžíce oleje. Dáme do něj bramborovou hmotu a přímo v pánvi z ní plochou naběračkou utvoříme 4 placky, nebo je smažíme po jedné na malé pánvi. Na malém plameni je zhruba 20 minut smažíme do zlatohnědé barvy. Přitom naběračkou každou placičku trochu srážíme dohromady. Placky během pečení obracíme, aby se stejnoměrně osmažily obě strany.

  3. Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky, poté na nudličky. Žampiony očistíme, opláchneme a rozčtvrtíme. Oloupeme cibuli a nadrobno ji nakrájíme.

  4. Na pánvi rozpálíme zbytek oleje a maso na něm po částech opečeme. K masu přidáme cibuli, houby a krátce opečeme. Přilijeme víno a smetanu. Omáčku přivedeme do varu a 5 minut na malém plameni vaříme. Mouku s tukem uhněteme do knedlíčku, kterým omáčku za stálého míchání zahustíme. Osolíme a opepříme.

  5. Opereme a osušíme petrželku, kterou nasekáme nadrobno a maso posypeme.

  6. Na talíři ozdobíme telecí maso ještě snítkou petrželky a každou porci podáváme s bramborovou plackou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!