Sýrový koláč s brokolicí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
100 g máslo
2 - 3 lžíce máslo
250 ml mléko
500 g brokolice
225 g hladká mouka
kari koření
2 lžíce studená voda
1 lžíce dijonská hořčice
mletý černý pepř
5 - 6 lžic hotová jíška
50 g strouhaný eidam
1 ks Hermelín
80 g strouhaný čedar

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme sýrový korpus. Tuhé máslo nastrouháme a promícháme s prosátou mouku, hořčicí a strouhaným čedarem. Přidáme vodu a vypracujeme tuhé hladké těsto. Dortovou formu o průměru asi 26 cm vymažeme máslem. Z těsta vyválíme kulatou placku vysokou asi 0,5 cm, kterou formu vyložíme. Dno těsta hustě propícháme vidličkou a necháme v chladu 20 minut odležet. Potom korpus zapečeme v předehřáté troubě při 200 °C přibližně 15 minut a necháme vychladnout

  2. Brokolici očistíme, růžičky rozebereme, košťál oloupeme a nakrájíme na kousky. Takto připravenou brokolici uvaříme v osolené vodě do poloměkka, scedíme a necháme okapat. Hermelín nakrájíme na kostičky a sýr eidam jemně nastrouháme. Z másla, hotové jíšky a mléka si připravíme hustou směs, do které vmícháme oba sýry. Krátce povaříme a odstavíme z tepla a podle potřeby osolíme, opepříme a ochutíme kari kořením

  3. Žloutky oddělíme od bílků, ze kterých ušleháme tuhý sníh. Do vychladlé jíškové kaše se sýrem vmícháme žloutky, nakrájenou brokolici a nakonec ušlehaný sníh z bílků

  4. Náplň vložíme do připraveného korpusu a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 35 - 40 minut dozlatova

  5. Sýrový koláč s brokolicí rozdělíme na porce a podáváme teplý s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Sýrový koláč můžeme podávat i studený jako chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!