Sýrový chleba s bylinkami recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 350 ml mléko 90 g čedar 30 g parmazán 500 g hladká mouka tvrdý sýr 7 g sušené droždí čerstvá petrželka olej na vymazání 2 lžičky mletá hořčice
Postup Sýrový chleba s bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Parmazán s čedarem nastrouháme na jemném struhadle. Petrželku opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme
V míse promícháme mouku, jemně mleté sýry, mletou hořčici, petrželku, sůl, droždí a promícháme. Uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj vlažné mléko, těsto zpracujme elektrickým hnětačem nebo vařečkou, až je hladké
Velikou mísu vymažeme tukem, těsto propracujeme a necháme asi hodinu a půl kynout, až nabude jednou tolik. Potom ho propracujeme znovu, vytvarujeme kouli nebo šišku a dáme ji na plech, kde těsto necháme ještě tak půl hodiny kynout
Sýrový chleba s bylinkami potřeme rozšlehaným vejcem, nahoře nařízneme kříž, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pečeme v troubě asi 10 minut na 230 °C, poté teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme dalších 20 minut
Sýrový chleba s bylinkami podáváme podle chuti. Je dobrý samotný, ale i jako příloha
Foto: Shutterstock.com