Středomořská baklava recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g listové těsto
sirup
2 hrnky voda
2 ks citron
2 hrnky cukr krupice
náplň
0.8 hrnku cukr krupice
1 lžíce mletá skořice
0.3 lžíce mletý hřebíček
4 hrnky mleté mandle
na potření
250 g rozpuštěné máslo

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mandle, cukr, skořici a hřebíček. Trochou másla vymažeme menší pečící plech. Pláty rozmraženého listového těsta vyndáme na pracovní plochu, rozválíme, poté jeden z nich přeneseme do pekáčku, pomažeme máslem a naneseme část mandlí. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pouze pomažte máslem.

  2. Baklavu nyní dáme na 30 minut do chladu, aby máslo ztuhlo. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C. Ztuhlou baklavu nakrájíme ostrým nožem na kosočtverce.

  3. Baklavu následně vložíme do trouby a pečeme asi 35-40 minut.

  4. Mezitím si v hlubokém hrnci připravíme sirup. Smícháme vodu, cukr a citronovou kůru ze dvou citronů nakrájenou na plátky. Směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a mírně vaříme, dokud nezačne směs houstnout. Citronovou kůru vyjmeme. Do směsi přimícháme 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Důkladně zamícháme a odstavíme z ohně.

  5. Když je baklava hotova, vyndáme ji z trouby a nalijeme na ni horký sirup. Necháme 30 minut odležet a chladnout a poté znovu obnovíme kosočtvercové řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!