Středomořská baklava recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 500 g listové těsto sirup 2 hrnky voda 2 ks citron 2 hrnky cukr krupice náplň 0.8 hrnku cukr krupice 1 lžíce mletá skořice 0.3 lžíce mletý hřebíček 4 hrnky mleté mandle na potření 250 g rozpuštěné máslo
Postup Středomořská baklava recept
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mandle, cukr, skořici a hřebíček. Trochou másla vymažeme menší pečící plech. Pláty rozmraženého listového těsta vyndáme na pracovní plochu, rozválíme, poté jeden z nich přeneseme do pekáčku, pomažeme máslem a naneseme část mandlí. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pouze pomažte máslem.
Baklavu nyní dáme na 30 minut do chladu, aby máslo ztuhlo. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C. Ztuhlou baklavu nakrájíme ostrým nožem na kosočtverce.
Baklavu následně vložíme do trouby a pečeme asi 35-40 minut.
Mezitím si v hlubokém hrnci připravíme sirup. Smícháme vodu, cukr a citronovou kůru ze dvou citronů nakrájenou na plátky. Směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a mírně vaříme, dokud nezačne směs houstnout. Citronovou kůru vyjmeme. Do směsi přimícháme 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Důkladně zamícháme a odstavíme z ohně.
Když je baklava hotova, vyndáme ji z trouby a nalijeme na ni horký sirup. Necháme 30 minut odležet a chladnout a poté znovu obnovíme kosočtvercové řezy.