Strakonický štrůdl recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

olej
1 špetka sůl
2 lžíce ocet
2 ks žloutek
1 kg jablko
100 g rozinky
cukr moučka
2 balíčky vanilkový cukr
450 g hladká mouka
100 g vlašské ořechy
7 lžic studená voda
250 g Hera
2 balíčky skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny určené na těsto zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočinout

  2. Jalbka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. Ořechy můžeme nasekat nahrubo

  3. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z každé dílu postupně vyválíme placku - na délku plechu. Střední část lehce potřeme olejem, posypeme strouhankou a ni na ni rozložíme čtvrtinu jablek. Ta posypeme čtvrtinou rozinek a ořechů. Zasypeme polovinou balíčku vanilkového a skořicového cukru. Přehneme volné okraje a konce uzavřeme. Povrch opět potřeme olejem

  4. Takto připravenou nohavici štrůdlu přeložíme na suchý plech (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme v troubě. Nejprve je zapékáme zprudka v předehřáté troubě. Pak je pomalu dopékáme zvolna

  5. Upečený strakonický štrůdl necháme trochu vychladnout, ozdobíme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!