Sterilované okurky paní Pecháčkové recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- okurky nakládačky nálev 0 kg cukr 70 g sůl 0 l ocet 1 l voda náplň 1 2 ks cibule 1 ks mrkev náplň 1 g kmín 5 g kopr 1 ks bobkový list 10 kuliček celý černý pepř 5 kuliček celé nové koření
Postup Sterilované okurky paní Pecháčkové recept
Postup přípravy receptu
-
Pro sterilizaci použijeme okurky střední velikosti 5 - 12 cm, ty jsou nejlepší. V této velikosti se rychle sterilizují a není třeba je dlouho připravovat. Okurky umyjeme, nejlépe ve vaně. Vydrhneme je kartáčem a opláchneme v čisté vodě. Následně je vyndáme do kýblů, aby okapaly. Z 20 kg okurek připravíme cca 50 ks 0,75 l lahví.
Připravíme si nálev na sterilované okurky a na dno lahví dáme bobkový list, nové koření, pepř, hořčičné semínko, kmín a kopr - vše v přiměřeném množství. Mezi okurky nastrkáme nakrájenou cibuli a mrkev. Nálev obsahuje vodu, ocet, cukr a sůl v uvedeném množství. Kdo má rád ostřejší, může do každé láhve přidat drcené chilli papričky na špičku kávové lžičky. Nálev v uvedeném množství stačí pro 7 ks lahví 0,75 l.
Připravené okurky zaléváme nálevem a necháváme 1 - 1,5 cm volného prostoru pod víčkem. Pak lahve zavíčkujeme a naklademe do sterilovacího hrnce. Do standardního hrnce se vejde 14 ks lahví o objemu 0,75 l. Sklenice zalijeme teplou vodou a necháme sterilovat. Po dosažení teploty 85 °C udržujeme stejnou teplotu 20 minut a pak lahve se sterilovanými okurkami vyndáme a necháme vychladit na volném vzduchu.
Sterilované okurky paní Pecháčkové necháme 2 týdny odležet a konzumujeme.