Štědrovka z domácí pekárny recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
1/2 lžičky sůl
1 ks vejce
1/3 kostky máslo
1 - 2 lžíce rum
1 ks žloutek
1 ks žloutek
3/4 kostky droždí
1/2 hrnku cukr moučka
1 hrnek hladká mouka
2 lžíce mandlové plátky
1/2 hrnku mandlové plátky
1 hrnek polohrubá mouka
3/4 hrnku teplé mléko
1/3 hrnku zlaté rozinky
Postup Štědrovka z domácí pekárny
Postup přípravy receptu
-
sůl
Pekárnu zapneme na program TĚSTO (1:50) a necháme těsto vykynout
Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 stejných dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl, ze 3 pramenů cop, který položme na základní patro a ze 2 zbývajících pramenů třetí patro Okraje vánočky k sobě dobře přitiskneme a vánočku necháme v teple ještě 30 minut kynout
Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme plátky mandlí, podle potřeby ji můžeme na několika místech "spojit" špejlí
Vánočku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut na 180 °C. Pak vánočku "přiklopíme" alobalem a štědrovku pečeme na 160 °C ještě 20 - 30 minut do zezlátnutí
Štědrovku z domácí pekárny podáváme nakrájenou na plátky podle chuti.