Štědrovečerní štola recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/2 lžičky sůl
150 g máslo
100 g máslo
1 lžíce rum
1 ks žloutek
100 ml mléko
250 g rozinky
2/3 kostky droždí
125 g cukr krupice
125 g cukr moučka
500 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
1/4 lžičky muškátový oříšek
150 g sušená papája

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme, rozmícháme do něj droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Rozměklé máslo utřeme se žloutkem a rumem

  2. 250g mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru, rozinky (přes noc namočené v rumu), na kostičky nakrájenou papáju a máslovou směs. Vše zalijeme kváskem a vařečkou promícháme. Přisypeme zbylou mouku a rukama na vále vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout minimálně hodinu

  3. Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník (asi 20 x 30) a jeho delší stranu zahneme asi do 2/3 na těsto. Štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout

  4. Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě na 165 °C asi 50 minut. Ještě horkou štědrovečerní štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem a hustě obalíme moučkovým cukrem

  5. Studenou štolu zabalíme do alobalu a uložíme do chladu alespoň na 2 - 3 týdny rozležet

  6. Před podáváním štědrovečerní štolu opět bohatě posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!