Špízy se sýrem a slaninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

250 g slanina
1 palička česnek
8 ks brambory
2 ks cibule
250 g klobása
250 g eidam
250 g kabanos
250 g kuřecí maso
250 g vepřové maso
marináda
2 stroužky česnek
2 kapky olej
sůl
kmín
1 lžička hořčice
0 dl voda
1 lžička kečup
grilovací koření
mleté nové koření
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Na kousky nakrájíme kuřecí maso, vepřové maso, kabanos a klobásu, na plátky nakrájíme slaninu. Brambory, cibuli a česnek na kolečka a na kostičky tvrdý sýr.

  2. Maso, kromě slaniny, vložíme do velké mísy. Pokapeme olejem, nalijeme asi půl deci vody, lžičku hořčice, lžičku kečupu a rozmačkaný česnek. Posypeme kořením - nové koření, paprikou sladkou, pálivou, pepřem, osolíme, okmínujeme. Přidávám i grilovací koření. Kdo má rád ostřejší, může přidat třeba chilli. Vše pořádně smícháme a necháme chvíli odležet v lednici. Někdy nechávám v lednici přes noc.

  3. Po odležení si nachystáme špejle a na střídačku napichujeme suroviny - kousek masa, cibuli, brambor, sýr, slaninu. Až máme vše na špejlích a vložíme špízy do zapékací misky. Misku se špízy vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, stáhneme asi na 150 °C a pečeme asi 30 - 40 minut. Až troubu vypneme, můžeme na špízy položit ještě plátky rajčat a tvrdého sýru a nechat pět minut dojít.

  4. Špízy se sýrem a slaninou podáváme s přílohou podle chuti. Ke špízům se hodí téměř jakýkoli zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!