Špízy se sýrem a slaninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 250 g slanina 1 palička česnek 8 ks brambory 2 ks cibule 250 g klobása 250 g eidam 250 g kabanos 250 g kuřecí maso 250 g vepřové maso marináda 2 stroužky česnek 2 kapky olej sůl kmín 1 lžička hořčice 0 dl voda 1 lžička kečup grilovací koření mleté nové koření mletá sladká paprika mletá pálivá paprika
Postup Špízy se sýrem a slaninou recept
Postup přípravy receptu
-
Na kousky nakrájíme kuřecí maso, vepřové maso, kabanos a klobásu, na plátky nakrájíme slaninu. Brambory, cibuli a česnek na kolečka a na kostičky tvrdý sýr.
Maso, kromě slaniny, vložíme do velké mísy. Pokapeme olejem, nalijeme asi půl deci vody, lžičku hořčice, lžičku kečupu a rozmačkaný česnek. Posypeme kořením - nové koření, paprikou sladkou, pálivou, pepřem, osolíme, okmínujeme. Přidávám i grilovací koření. Kdo má rád ostřejší, může přidat třeba chilli. Vše pořádně smícháme a necháme chvíli odležet v lednici. Někdy nechávám v lednici přes noc.
Po odležení si nachystáme špejle a na střídačku napichujeme suroviny - kousek masa, cibuli, brambor, sýr, slaninu. Až máme vše na špejlích a vložíme špízy do zapékací misky. Misku se špízy vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, stáhneme asi na 150 °C a pečeme asi 30 - 40 minut. Až troubu vypneme, můžeme na špízy položit ještě plátky rajčat a tvrdého sýru a nechat pět minut dojít.
Špízy se sýrem a slaninou podáváme s přílohou podle chuti. Ke špízům se hodí téměř jakýkoli zeleninový salát.