Špenátový koláč se sýrem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

tuk na vymazání
těsto
cukr
sůl
250 ml voda
1 kostka droždí
2 lžíce slunečnicový olej
375 g celozrnná mouka pšeničná
náplň
1 stroužek česnek
2 lžíce máslo
2 ks cibule (velká)
1 kg čerstvý špenát
na ozdobu
200 g sýr
podle chuti
mletý bílý pepř
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200°C, plech vymažeme tukem. Mouku vsypeme do mísy, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme asi 150 ml vlažné vody a zaprášíme lehce moukou. Lehce promícháme, přikryjeme a necháme asi 15 minut bobtnat.

  2. Těsto dobře promícháme, přidáme dalších 100 ml vlažné vody, olej, sůl, cukr, vypracujeme hladké těsto, opět přikryjeme a necháme asi půl hodiny kynout.

  3. Mezitím si oloupeme cibule, česnek a obojí jemně posekáme. Špenát natrháme, opláchneme a necháme okapat. Cibuli s česnekem necháme na másle zesklovatět, přidáme špenát, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a pod pokličkou krátce podusíme.

  4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozválíme na tenký plát a přeneseme na plech. Na těsto rovnoměrně rozložíme zchladlý špenát, vše zasypeme sýrem a necháme na teplé troubě asi 15 minut kynout. Špenátový koláč pečeme asi 25 až 30 minut.

  5. Hotový špenátový koláč se sýrem nakrájíme na porce a servírujeme například s mrkvovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!