Špenátový koláč se sýrem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- tuk na vymazání těsto cukr sůl 250 ml voda 1 kostka droždí 2 lžíce slunečnicový olej 375 g celozrnná mouka pšeničná náplň 1 stroužek česnek 2 lžíce máslo 2 ks cibule (velká) 1 kg čerstvý špenát na ozdobu 200 g sýr podle chuti mletý bílý pepř muškátový oříšek
Postup Špenátový koláč se sýrem recept
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200°C, plech vymažeme tukem. Mouku vsypeme do mísy, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme asi 150 ml vlažné vody a zaprášíme lehce moukou. Lehce promícháme, přikryjeme a necháme asi 15 minut bobtnat.
Těsto dobře promícháme, přidáme dalších 100 ml vlažné vody, olej, sůl, cukr, vypracujeme hladké těsto, opět přikryjeme a necháme asi půl hodiny kynout.
Mezitím si oloupeme cibule, česnek a obojí jemně posekáme. Špenát natrháme, opláchneme a necháme okapat. Cibuli s česnekem necháme na másle zesklovatět, přidáme špenát, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a pod pokličkou krátce podusíme.
Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozválíme na tenký plát a přeneseme na plech. Na těsto rovnoměrně rozložíme zchladlý špenát, vše zasypeme sýrem a necháme na teplé troubě asi 15 minut kynout. Špenátový koláč pečeme asi 25 až 30 minut.
Hotový špenátový koláč se sýrem nakrájíme na porce a servírujeme například s mrkvovým salátem.