Špaldové halušky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
sůl
těsto
2 ks vejce
2-3 ks brambory
270 ml voda
200 g hrubá mouka
0 lžiček kypřící prášek do pečiva
200 g hladká špaldová mouka
podle potřeby
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy na jemno nastrouháme 2 - 3 brambory, přidáme 2 vejce, osolíme a dále přidáme asi půl kávové lžičky prášku do pečiva. Promícháme a dodáme 200 g hladké špaldové mouky a 200 g hrubé mouky (postačí i obyčejná pšeničná).

  2. Postupně přiléváme vodu (možno napůl s mlékem), ale celkově maximálně 300 ml. Záleží na tom, jak šťavnaté jsou brambory. Celou dobu těsto promícháváme. Těsto nesmí být moc řídké, ani husté a musí krásně držet při sobě, aby šlo protlačovat přes haluškové síto. Kdo to nemá v oku, je dobré vyzkoušet si jednu várku.

  3. Těsto tedy postupně protlačujeme přes síto do vařicí vody. Jakmile špaldové halušky vyplavou, počkáme tak půl minuty a halušky sítkem vybíráme.

  4. Hotové špaldové halušky je dobré promastit lžící sádla a můžeme podávat na všechny známé způsoby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!