Snadná svíčková omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
2 špetky sůl
1 lžíce máslo
2 ks cibule
0 ks celer
1 lžíce tymián
3 ks mrkev
2 ks petržel
3 ks bobkový list
6-8 kuliček nové koření
500 g vepřová panenka
podle potřeby
olej
smetana

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si očistíme zeleninu - mrkev, celer, petržel a cibuli. Následně cibuli nakrájíme nahrubo a kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.

  2. Do hrnce si dáme rozpustit máslo, poté přidáme olej a přihodíme cibuli. Cibuli chvíli podusíme a pak přidáme i zbytek zeleniny. Vše promícháme a zasypeme cukrem a solí, podusíme cca 3 minuty a přidáme tymián, bobkový list a nové koření. Vše důkladně promícháme.

  3. Omyté maso (panenku či jiné vepřové maso) nakrájíme na plátky a dáme do hrnce. Kdo má rád, může prošpikovat špekem a maso dát do hrnce celé. Zalijeme horkou vodou tak, aby bylo vše ponořené. Dusíme do změknutí masa. Občas promícháme, aby se nám to nepřipalovalo. Během dušení případně doléváme vodu.

  4. Až budeme mít maso měkké, přidáme vodu či vývar podle požadovaného množství omáčky. Vepřové maso vytáhneme. Prošpikované maso v celku nyní můžeme nakrájet na plátky. Vytáhneme nové koření a bobkový list a vyhodíme je. Zbytek obsahu hrnce důkladně rozmixujeme a pomalu přidáváme smetanu, aby se nám nesrazila. Svíčkovou omáčku povaříme 5 minut při stálém pomalém míchaní. Maso vrátíme zpět do hrnce a prohřejeme.

  5. Snadnou svíčkovou omáčku podáváme na talíř s houskovým či karlovarským knedlíkem, našlehanou smetanou a případně i lžící brusinek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!