Smetanové brambory s přírodním vepřovým plátkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
3 ks vejce
vejce
6 ks brambory
1 ks cibule
tymián
15 dkg sádlo
10 dkg niva
10 dkg eidam
grilovací koření
1 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
3 plátky vepřová kýta

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oškrábeme a nakrájíme na klínky. Eidam a nivu nastrouháme na jemném struhadle

  2. Plátky kýty opečeme na pánvi na sádle po obou stranách a vyjmeme ven. Na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli dorůžova, podlijeme vodou, vložíme opečené maso a zvolna dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zapražíme moukou, podlijeme vodou a zvolna provaříme. Šťávu dochutíme solí, mletým pepřem a grilovacím kořením

  3. Brambory vložíme na vymaštěný pekáč, osolíme, posypeme tymiánem, promícháme a zalijeme smetanou ke šlehaní

  4. Pekáč uzavřeme alobalem a dáme péct na 30 - 40 minut do trouby při 200 °C. Když jsou brambory měkké, odstraníme alobal, brambory posypeme strouhaným eidamem s nivou a dáme ještě na 5 minut zapéct. Mezitím si osmažíme volské oko a můžeme servírovat

  5. Smetanové brambory s přírodním vepřovým plátkem ozdobíme na talíři nakrájenou čerstvou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!