Slovenské zapékané brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

8 ks vejce
1 kg brambory
2 kelímky zakysaná smetana
1 balení tvrdý salám
podle chuti
sůl
mletý pepř
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Brambory dáme do hrnce a ve slupce uvaříme doměkka. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Šišku salámu nakrájíme na kolečka a následně na čtvrtky, nemusíme se s tím nijak párat, ale snažíme se spíše o tenčí kolečka, nebo lze také nakrájet na kostičky.

  2. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka, stejně tak vejce. Brambory poklademe na dno pekáče, na ně dáme vejce, na ně salám, pokryjeme zakysanou smetanou a okořeníme podle chuti - použijeme sladkou papriku, pálivou papriku, sůl, pepř. Další vrstva - stejný postup - brambory, vejce, salám, smetana, koření. Se solí to nepřeháníme, brambory a salám jsou již solené a každá vrstva se znovu koření a solí. Jako poslední zakryjeme vrstvou brambor a dáme zapéct asi na 20 minut do vyhřáté trouby, dokud nezačnou brambory zlátnout a na okrajích lehce hnědnout.

  3. Slovenské zapékané brambory podáváme ihned po vytažení z trouby. Můžeme doplnit salátem, kysaným zelím či sterilovanou okurkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!