Slovenské fanky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
30 g cukr
1 špetka sůl
50 g máslo
1 lžíce rum
2 ks žloutek
1 dl mléko
20 g droždí
300 g polohrubá mouka
na obalení
200 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
podle potřeby
tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Heru rozpustíme. Droždí rozmícháme v teplém mléce a necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy prosejeme mouku. Přidáme žloutky, kvásek, rum, heru a vypracujeme těsto. Těsto necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na 5 mm silný plát. Vykrájíme z něj obdélníky asi 7 x 8cm a uprostřed je prořízneme, aby vznikla díra. Špičku prostrčíme do díry a vznikne taková "špička". Fanky smažíme pomalu na rozehřátém tuku, stejně jako řízky.

  4. Vychladlé slovenské fanky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!