Slovenské fanky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
30 g cukr
1 špetka sůl
50 g máslo
1 lžíce rum
2 ks žloutek
1 dl mléko
20 g droždí
300 g polohrubá mouka
na obalení
200 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
podle potřeby
tuk na smažení
Postup Slovenské fanky recept
Postup přípravy receptu
-
Heru rozpustíme. Droždí rozmícháme v teplém mléce a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku. Přidáme žloutky, kvásek, rum, heru a vypracujeme těsto. Těsto necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na 5 mm silný plát. Vykrájíme z něj obdélníky asi 7 x 8cm a uprostřed je prořízneme, aby vznikla díra. Špičku prostrčíme do díry a vznikne taková "špička". Fanky smažíme pomalu na rozehřátém tuku, stejně jako řízky.
Vychladlé slovenské fanky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.