Slepičí polévka z domácí slepice recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 1 ks rajčata 1 ks cibule 1 ks celer 1 ks pórek 3 ks mrkev 0,25 ks kapusta 1 ks feferonka 1 ks kedlubna 1 ks bobkový list 1 ks zelená paprika 1 svazek petrželová nať 3 větvičky celerová nať 12 kuliček celý černý pepř 4 kuličky celé nové koření 3 kuličky celý jalovec 2 ks petrželový kořen 2 kg domácí slepice
Postup Slepičí polévka z domácí slepice
Postup přípravy receptu
-
Koupíme domácí kukuřicí a obilím krmenou slepici. Dočistíme slepici od chlupů, peří a nečistot, vyřežeme biskupa, omyjeme, osušíme a vyřežeme žlutý tuk. Pokud je velká, rozdělíme slepici na polovinu
Vyřežeme páteř a druhou polovinu slepice odložíme do mrazáku, třetí část - hrabáky, krk, křídla, žaludek a játra odložíme do mrazáku na později na drůbkovou polévku. Moje slepice po vyřezání vážila přes 4 kg, proto jsem ji takto rozdělila
Polovinu slepice i s vyřezaným žlutým tukem dáme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody a podle chuti osolíme. Vodu už během vření nedoléváme, aby vývar byl silný
Pomalu přivedeme do varu, snížíme plamen na minimum, vaříme sotva znatelným čeřením doměkka, čas vaření závisí od velikosti a věku slepice. Když se slepice vaří, očistíme všechnu zeleninu a pokrájíme na hrubší kusy. Na cibuli ponecháme spodní slupku, protože dodá vývaru pěknou barvu
Během vaření odebíráme průběžně tvořící se pěnu, aby vývar byl čirý a průhledný. Asi hodinu před koncem vaření přidáme všechnu zeleninu, všechno koření a zelené natě. Když je už slepice téměř měkká, vybereme ji z vývaru a přeložíme do pekáče. Část masa obereme a pokrájíme na malé kousky
Když je zelenina uvařená al dente, vybereme ji do mísy. Vývar necháme asi 30 minut odstát a potom ho přecedíme přes husté síto do jiného hrnce. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a uvaříme v něm zavářku do polévky
Na talíř dáme pokrájené slepičí maso, pokrájenou zeleninu, zalijeme horkým vývarem, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme. Zavařené domácí nudle podáváme scezené na míse zvlášť a každý si nabere podle sebe sám. Jako zavářku můžeme použit i játrové knedlíčky, krupicové halušky anebo jinou zavářku podle vlastní chuti
Domácí slepice je sice finančně náročnější, avšak když ji rozdělíme na vícekrát, připravíme z ní ještě další hlavní chod, potom je její cena velmi přijatelná a její chuti se žádná z obchodu nikdy nevyrovná, protože domácí je prostě domácí. Silná voňavá domácí slepičí polévka patří mezi sváteční dobroty.