Slepičí polévka z domácí slepice recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 ks rajčata
1 ks cibule
1 ks celer
1 ks pórek
3 ks mrkev
0,25 ks kapusta
1 ks feferonka
1 ks kedlubna
1 ks bobkový list
1 ks zelená paprika
1 svazek petrželová nať
3 větvičky celerová nať
12 kuliček celý černý pepř
4 kuličky celé nové koření
3 kuličky celý jalovec
2 ks petrželový kořen
2 kg domácí slepice

Postup přípravy receptu

  1. Koupíme domácí kukuřicí a obilím krmenou slepici. Dočistíme slepici od chlupů, peří a nečistot, vyřežeme biskupa, omyjeme, osušíme a vyřežeme žlutý tuk. Pokud je velká, rozdělíme slepici na polovinu

  2. Vyřežeme páteř a druhou polovinu slepice odložíme do mrazáku, třetí část - hrabáky, krk, křídla, žaludek a játra odložíme do mrazáku na později na drůbkovou polévku. Moje slepice po vyřezání vážila přes 4 kg, proto jsem ji takto rozdělila

  3. Polovinu slepice i s vyřezaným žlutým tukem dáme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody a podle chuti osolíme. Vodu už během vření nedoléváme, aby vývar byl silný

  4. Pomalu přivedeme do varu, snížíme plamen na minimum, vaříme sotva znatelným čeřením doměkka, čas vaření závisí od velikosti a věku slepice. Když se slepice vaří, očistíme všechnu zeleninu a pokrájíme na hrubší kusy. Na cibuli ponecháme spodní slupku, protože dodá vývaru pěknou barvu

  5. Během vaření odebíráme průběžně tvořící se pěnu, aby vývar byl čirý a průhledný. Asi hodinu před koncem vaření přidáme všechnu zeleninu, všechno koření a zelené natě. Když je už slepice téměř měkká, vybereme ji z vývaru a přeložíme do pekáče. Část masa obereme a pokrájíme na malé kousky

  6. Když je zelenina uvařená al dente, vybereme ji do mísy. Vývar necháme asi 30 minut odstát a potom ho přecedíme přes husté síto do jiného hrnce. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a uvaříme v něm zavářku do polévky

  7. Na talíř dáme pokrájené slepičí maso, pokrájenou zeleninu, zalijeme horkým vývarem, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme. Zavařené domácí nudle podáváme scezené na míse zvlášť a každý si nabere podle sebe sám. Jako zavářku můžeme použit i játrové knedlíčky, krupicové halušky anebo jinou zavářku podle vlastní chuti

  8. Domácí slepice je sice finančně náročnější, avšak když ji rozdělíme na vícekrát, připravíme z ní ještě další hlavní chod, potom je její cena velmi přijatelná a její chuti se žádná z obchodu nikdy nevyrovná, protože domácí je prostě domácí. Silná voňavá domácí slepičí polévka patří mezi sváteční dobroty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!