Šlehaná bábovka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 9 ks vejce 1 hrnek cukr krystal 10 lžic polohrubá mouka 1 hrnek oříšky 0.5 hrnku stolní olej podle potřeby hrubá mouka na vysypání sádlo na vymazání těsto 2 tmavé kakao
Postup Šlehaná bábovka recept
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme bílky v tuhý sníh. Bílky se musí šlehat opravdu poctivě, aby byla bábovka pěkně nadýchaná. Zpočátku můžeme šlehat na nejrychlejší otáčky, poté šlehač ztlumíme na stupeň 2, přidáme žloutky a šleháme dál. Přidáme cukr krystal a stále šleháme. Ztlumíme šlehač na první stupeň a po lžících přidáme polohrubou mouku, šleháme, přidáme olej a stále šleháme. Podle chuti můžeme přidat i nasekané oříšky.
Formu na větší bábovku vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme polovinu těsta do formy a do druhé poloviny přidáme tmavé kakao, které opatrně vmícháme stěrkou a potom nalijeme do formy.
Bábovku pečeme na 190 °C asi 25 minut. Bábovka krásně vystoupne, ale musí se hlídat! Zhruba po 20 minutách pečení bábovku zkontrolujeme špejlí. Jakmile zůstane šlehaná bábovka v troubě příliš dlouho, spadne.
Šlehanou bábovku po vyjmutí z trouby vyklopíme z formy a můžeme před krájením pocukrovat.