Šlehaná bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
9 ks vejce
1 hrnek cukr krystal
10 lžic polohrubá mouka
1 hrnek oříšky
0.5 hrnku stolní olej
podle potřeby
hrubá mouka na vysypání
sádlo na vymazání
těsto 2
tmavé kakao

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme bílky v tuhý sníh. Bílky se musí šlehat opravdu poctivě, aby byla bábovka pěkně nadýchaná. Zpočátku můžeme šlehat na nejrychlejší otáčky, poté šlehač ztlumíme na stupeň 2, přidáme žloutky a šleháme dál. Přidáme cukr krystal a stále šleháme. Ztlumíme šlehač na první stupeň a po lžících přidáme polohrubou mouku, šleháme, přidáme olej a stále šleháme. Podle chuti můžeme přidat i nasekané oříšky.

  2. Formu na větší bábovku vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme polovinu těsta do formy a do druhé poloviny přidáme tmavé kakao, které opatrně vmícháme stěrkou a potom nalijeme do formy.

  3. Bábovku pečeme na 190 °C asi 25 minut. Bábovka krásně vystoupne, ale musí se hlídat! Zhruba po 20 minutách pečení bábovku zkontrolujeme špejlí. Jakmile zůstane šlehaná bábovka v troubě příliš dlouho, spadne.

  4. Šlehanou bábovku po vyjmutí z trouby vyklopíme z formy a můžeme před krájením pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!