Šlehačková bábovka s karamelkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
1 balíček prášek do pečiva
250 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
250 g hladká mouka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
čokoládová poleva
1 ks citron (pomeranč)
1 kelímek smetana ke šlehání (250ml)
2 lžíce kakao (skořice)
10 ks karamelka

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Přidáme smetanu, citronovou (pomerančovou) kůru i šťávu, vanilkový cukr a promícháme. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec sníh

  2. Těsto rozdělíme na tři části. Jednu necháme bílou, druhou obarvíme kakaem (nebo ochutíme skořicí) a do třetí vmícháme nahrubo nastrouhané karamelky

  3. Formu vymažeme i vysypeme a střídavě naplníme těstem. Těsto uhladíme směrem od prostředka ke krajům

  4. Šlehačkovou bábovku s karamelkami pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 180°C. 10 minut před dokončením bábovku špejlí vyzkoušíme (jestli moc nelepí) a formu přikryjeme alobalem

  5. Bábovku necháme ve formě částečně vychladnout a pak ji vyklopíme. Zcela vychladlou bábovku přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!