Slaný koláč na francouzský způsob recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
-
50 g slanina
3 stroužky česnek
olej
sůl
3 ks vejce
1 ks žloutek
100 ml mléko
200 ml šlehačka
mletý pepř
220 g hladká mouka
100 ml zakysaná smetana
1 ks červená paprika
1 ks žlutá kapie
150 g strouhaný sýr
1 lžíce nasekaná pažitka
1 lžíce mléko nebo voda
1 ks velká červená cibule
125 g máslo nebo rostliný tuk
150 g vařený uzený jazyk nebo šunka
Postup Slaný koláč na francouzský způsob
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Vařený uzený jazyk nebo šunku nakrájíme na kostičky. Slaninu pokrájíme na velmi jemné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme. Nasekáme pažitku a utřeme česnek se solí a pepřem
Z mouky, žloutku, másla a mléka vyválíme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu o průměru 26 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo
Připravíme náplň. Na malém množství oleje rozškvaříme slaninu a na ní necháme lehce zesklovatět cibuli. Směs přendáme do misky a necháme vychladnout. Potom přidáme uzeninu, papriky a sýr. Vše promícháme
Zálivka: Rozšleháme vejce, obě smetany, mléko, přidáme utřený česnek a vmícháme sekanou pažitku
Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C. Potom formu vyjmeme a na korpus vložíme náplň, kterou přelijeme zálivkou. Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 40 - 50 minut, dokud náplň neztuhne a zrůžoví
Slaný koláč na francouzský způsob podáváme teplý se zeleninovým salátem. Výborný je i studený k vínu nebo pivu.