Slané dortíčky s nivou a hruškami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 lžíce olej
1 špetka sůl
0.2 l mléko
0.5 kostky droždí
1 špetka cukr krupice
250 g polohrubá mouka
náplň
2 ks vejce
2-3 lžíce smetana
150 g niva
3-4 ks hruška
1 lžíce škrobová moučka
podle potřeby
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, rozdrobené droždí, 2 lžíce vlažného mléka rozmíchaného s trochou mouky a přikryjeme. Když nám vzejde kvásek, přidáme olej, sůl a společně se zbylým vlahým mlékem vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu.

  2. Vykynuté těsto poté nakrájíme na kousky, každý kousek trochu rozválíme a vložíme do olejem vymazaných formiček. Nivu nastrouháme. Vejce rozšleháme se škrobovou moučkou, smetanou a promícháme se sýrem. Hrušky omyjeme, oloupeme, překrojíme a okolo jádřince nakrájíme na plátky, které úhledně rozložíme do připravených formiček s těstem. Formičky zalijeme vaječno-sýrovou směsí a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.

  3. Slané dortíčky se sýrem a hruškami podáváme jako slané pohoštění, klidně i slavnostní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!