Sladkokyselá salátová omáčka recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

2 lžičky ocet
1 l voda
2 lžíce cukr krystal
2 hrstě hlávkový salát
světlá jíška
1 ks bujon
100 ml sladká smetana 10%

Postup přípravy receptu

  1. Hlávkový salát, nejlépe ledový, opláchneme od nečistot a zbavíme tuhých částí. Poté jej nakrájíme na krátké tenké nudličky a vhodíme do 1 litru vroucí vody. Vaříme asi 10 minut, salát musí být měkký, ale nerozvařený

  2. Omáčku zahustíme máslovou jíškou nebo hotovou instantní. Lze použít i mouku rozmíchanou v troše vody. Provaříme a ochutíme kostkou bujónu. Po rozpuštění bujónu můžeme ještě dochutit solí, 2 lžícemi cukru a 2 lžičkami octa. Do odstavené sladkokyselé salátové omáčky vmícháme 100 ml 10% smetany na zjemnění

  3. Sladkokyselou smetanovou omáčku podáváme s jakýmkoliv vařeným masem a knedlíkem nebo vařenými brambory a vařeným vejcem či volským okem. Ke knedlíkům můžeme dát více smetany a k bramborám více salátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!