Sladká roláda Danuška s karamelovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
2 ks vejce
250 g máslo
1 dl rum
1 dl voda
50 g cukr krupice
50 g cukr moučka
2 lžíce karamel
1 balíček vanilkový cukr
těsto
5 ks vejce
120 g cukr krupice
100 g hladká mouka
2 lžíce kakaový prášek
poleva
1 dl rum
1 dl voda
2 lžíce cukr krupice
podle potřeby
máslo na vymazání
mouku na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme 5 vajec se 120 g cukru do husté pěny. Pak metličkou zapracujeme 100 g hladké mou. Větší část těsta nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Zbytek těsta smícháme s 1 - 2 lžícemi kakaa podle toho, jak je kakao silné. Tmavé těsto lehce rozetřeme po povrchu bílého těsta. Těsto pečeme v předehřáté troubě na 160 °C dorůžova. Pozor, ať jej nevysušíte. Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  2. Připravíme si krém. Máslo vyšleháme s rumem podle chuti. Zhruba tak 1 dl. Pak v horké vodní lázni vyšleháme 2 celá vejce s 50 g cukru, vanilkovým cukrem a 50 g moučkového cukru do husté pěny. Směs necháme vychladnout. Pak ji vmícháme spolu s karamelem do rumového másla. Svaříme si 1dl vody s 2 lžícemi krupicového cukru. Po vychladnutí přidáme rum. Lžící pak sirupem poléváme piškot rovnoměrně. Pak plát namažeme krémem a srolujeme. Povrch rolády pomažeme zbylým krémem a posypeme nastrouhanými ořechy.

  3. Sladkou roládu Danušku s karamelovým krémem necháme do druhého dne uležet a krájíme nožem na 2 cm kousky. Nůž je dobré namočit do horké vody, řez je krásný, hladký.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!