Sladká roláda Danuška s karamelovým krémem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- krém 2 ks vejce 250 g máslo 1 dl rum 1 dl voda 50 g cukr krupice 50 g cukr moučka 2 lžíce karamel 1 balíček vanilkový cukr těsto 5 ks vejce 120 g cukr krupice 100 g hladká mouka 2 lžíce kakaový prášek poleva 1 dl rum 1 dl voda 2 lžíce cukr krupice podle potřeby máslo na vymazání mouku na vysypání
Postup Sladká roláda Danuška s karamelovým krémem recept
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme 5 vajec se 120 g cukru do husté pěny. Pak metličkou zapracujeme 100 g hladké mou. Větší část těsta nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Zbytek těsta smícháme s 1 - 2 lžícemi kakaa podle toho, jak je kakao silné. Tmavé těsto lehce rozetřeme po povrchu bílého těsta. Těsto pečeme v předehřáté troubě na 160 °C dorůžova. Pozor, ať jej nevysušíte. Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Připravíme si krém. Máslo vyšleháme s rumem podle chuti. Zhruba tak 1 dl. Pak v horké vodní lázni vyšleháme 2 celá vejce s 50 g cukru, vanilkovým cukrem a 50 g moučkového cukru do husté pěny. Směs necháme vychladnout. Pak ji vmícháme spolu s karamelem do rumového másla. Svaříme si 1dl vody s 2 lžícemi krupicového cukru. Po vychladnutí přidáme rum. Lžící pak sirupem poléváme piškot rovnoměrně. Pak plát namažeme krémem a srolujeme. Povrch rolády pomažeme zbylým krémem a posypeme nastrouhanými ořechy.
Sladkou roládu Danušku s karamelovým krémem necháme do druhého dne uležet a krájíme nožem na 2 cm kousky. Nůž je dobré namočit do horké vody, řez je krásný, hladký.