Skopové nadivoko recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
80 g máslo
1 ks cibule
5 kuliček jalovec
1 lžíce hladká mouka
250 ml zakysaná smetana
150 g kořenová zelenina
750 g skopová kýta
podle chuti
70 g slanina
sůl
1 lžíce ocet
tymián
1 lístky bobkový list
3 kuličky nové koření
citronová šťáva
mletý zázvor
3 kuličky celý černý pepř
Postup Skopové nadivoko recept
Postup přípravy receptu
-
Jalovec rozdrtíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Maso zbavíme loje a kostí, vetřeme do něj sůl a rozdrcený jalovec. Naskládáme do kameninové nádoby, posypeme kolečky cibule, maso zatížíme a necháme v lednici tři dny uležet.
Potom skopové omyjeme, odblaníme a protkneme slaninou. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Na tuku osmahneme kořenovou zeleninu, podlijeme vodou, přidáme koření, ocet a vložíme maso. Pod pokličkou dusíme doměkka.
Poté omáčku propasírujeme, zahustíme smetanou rozmíchanou s hladkou moukou a krátce povaříme. Nakonec omáčku dochutíme citronovou šťávou.
Porce skopového nadivoko přeléváme připravenou omáčkou a servírujeme s houskovým knedlíkem.