Šípkový džem recept

Apetit Recepty příloha k moučníku

Suroviny na recept

cukr
2 ks hřebíček
500 g šípky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve všechny šípky očistíme, tedy odřízneme bubáka, překrojíme podélně a v misce s vodou vypláchneme zrníčka a chmýří. Očištěné šípky vložíme hrnce, zalijeme vodou, jen tak, aby byly šípky těsně ponořeny. Přesuneme na sporák a vaříme cca 30 minut

  2. Povařené šípky rozmixujeme ponorným mixérem. Do hladka rozmixované šípky potřebujeme zvážit, abychom se zbavili případných kousků slupek a odhadli množství cukru potřebného ke konzervaci

  3. Rozmixované šípky přepasírujeme přes jemné sítko do nádoby připravené na váze. Z 500 g natrhaných šípků máme nyní 260 g čisté hmoty. Na konzervaci stačí čtvrtina množství čisté hmoty, tedy na 260 g přisypeme 65 g cukru, zde jsme použili třtinový. Dáme zpět na plotnu a povaříme pár minut do zhoustnutí. Použijeme talířkový test, tedy na předem vychlazený talířek naneseme trochu džemu, dáme na minutku do lednice, poté zkontrolujeme konzistenci. Pokud by se nám zdála příliš řídká, ještě chvílí povaříme, aby se odpařila přebytečná tekutina

  4. Ještě horký šípkový džem ihned naplníme do sterilizovaných sklenic a otočíme dnem vzhůru, aby se zatáhly, nebo zavaříme v zavařovacím hrnci 30 minut na 80 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!