Silvestrovské minižemličky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těstíčko
0.5 lžíce cukr
1 dl mléko
0.5 kostky droždí
0.5 lžíce polohrubá mouka
těsto
0 dl olej
0.5 lžičky sůl
1 ks vejce
500 g polohrubá mouka
300 g vařené brambory ve slupce
na potření
olej
podle potřeby
olej na vymazání
Postup Silvestrovské minižemličky recept
Postup přípravy receptu
-
Než vše začneme připravovat, si předem uvaříme brambory ve slupce. Po uvaření je očistíme a na jemném struhadle nastrouháme.
Do misky si dáme droždí, mléko, cukr a lžíci mouky. Vše dohromady smícháme. Kvásek necháme kynout.
Z mouky, soli, vejce, oleje, nastrouhaných vařených brambor a kvásku uhněteme řidší vláčné těsto. Vypracované těsto necháme zakryté utěrkou v teple vykynout.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na tloušťku asi 1 cm. Menší sklenkou vykrajujeme kroužky, které poklademe na vymazaný plech a před pečením potřeme olejem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Vychladlé žemličky překrojíme, ale ne úplně, naplníme je podle chuti.
Můžeme použít salám, česnek, sýr, okurku, prostě podle vaší chuti a libosti jídelníčku.