Sedmihradské plněné zelí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
50 g máslo
petrželka
50 g cibule
50 g klobása
3 dl kysaná smetana
mletý pepř
50 g anglická slanina
500 g mleté maso
100 g vařená rýže
mletá sladká paprika
400 g kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Kysané (sterilované) zelí pokrájíme, zalijeme horkou vodou a uvaříme doměkka. Spařenou rýži vsypeme do kastrolku a dusíme do poloměkka

  2. Jemně nasekanou cibuli osmažíme na části másla dozlatova, přidáme na plátky rozkrájený česnek a mleté maso. Osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a za stálého míchání asi 10 minut dusíme. Slaninu pokrájíme na kostičky a spolu s plátky klobásy osmažíme

  3. Do pekáčku vymazaného zbylým máslem dáme polovinu vařeného zelí, na ně vrstvu slaniny s klobásou, polovinu zakysané smetany, nedovařenou rýži a opečené mleté maso. Zakryjeme zbylým zelím. Povrch poprášíme mletou paprikou, přelijeme zakysanou smetanou a v předehřáté troubě alespoň hodinu pečeme

  4. Sedmihradské plněné zelí podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou petrželkou

  5. 1 porce plněného zelí má 1850 kJ (442 kcal).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!