Salát z cizrny a rýže recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 špetky sůl
2 lžíce máslo
1 ks cibule
3 lžíce pažitka
2 lžičky kurkuma
200 g cizrna
2 špetky mletý pepř
0 hrnků citronová šťáva
1 kelímek bílý jogurt
1 lžička římský kmín
1 lžička mletý zázvor
1 lžíce čerstvý koriandr
300 g divoká rýže

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu můžeme koupit naloženou ve skleničce nebo konzervě, případně použijeme cizrnu "suchou", kterou je potřeba den předem naložit do vody se solí a druhý den uvařit doměkka. Cizrnu vaříme cca 70 minut, aby šla rozdrtit mezi prsty. Cizrnu slijeme a necháme okapat.

  2. Dáme si vařit rýži do mírně osolené vody. V mezičase si na kousku másla (nebo ghí) zesklovatíme jednu nadrobno nakrájenou menší cibulku. Cibulka nesmí zčernat, ale má být pěkně měkká, lehce zahnědlá. Odstavíme a necháme zchladnout. Hotovou rýži slijeme a bohatě propláchneme studenou vodou. Tím okamžitě přerušíme proces vaření a rýže nám nebude "docházet". Zachová si tak tvar i strukturu a nerozpatlá se nám na bláto.

  3. V menší misce si rozmícháme bílý jogurt, kurkumu (kari), mletý římský kmín, mletý zázvor, sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekanou hladkolistou petrželku nebo pažitku. Ideální je použít i trochu čerstvého koriandru, ale není to nutné.

  4. V dostatečně velké míse smícháme odkapanou rýži, cizrnu, vmícháme cibulku a jogurtovou směs. Salát z cizrny a rýže důkladně promícháme a necháme v chladu hodinu odležet.

  5. Salát z cizrny a rýže podáváme jako samostatný salát a jako přílohu. Salát je také ideální do dietního jídelníčku kvůli svému malému obsahu tuku a kalorií.

  6. I když jsem byl vždy od přírody masožravec, tak díky podobným salátům zjišťuji, že být vegetariánem pro mě není až takové utrpení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!