Salát z červené řepy s bazalkou recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 2 stroužky česnek sůl 1 špetka sůl 2 lžíce voda 1 lžíce olivový olej 1 - 2 lžičky citronová šťáva 1 hrst čerstvá bazalka 4 - 6 ks červená řepa 2 lžičky balzamikový ocet
Postup Salát z červené řepy s bazalkou
Postup přípravy receptu
-
Řepu zbavíme kořenů a listů, bulvy očistíme, omyjeme a vaříme v osolené vodě do změknutí (asi 40 minut, podle velikosti bulvy). Řepu po uvaření scedíme, necháme chvíli chladnout, bulvy oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky
Šťávu z citronu rozmícháme s vodou, solí, cukrem a balzamikovým octem, nalijeme na pokrájenou řepu. Pokapeme olivovým olejem. Přidáme bazalku a prolisovaný česnek a vše promícháme. Můžeme přisolit, případně přisladit nebo i opepřit
Salát z červené řepy s bazalkou necháme v chladu uležet. Podáváme studený. Chutná k zapečeným "šunkaflekům? a k pečenému masu
Pozn.: Množství balzamikového octa, citronu a cukru si můžete upravit podle vlastní chuti. Ocet přikapáváme raději po troškách a postupně ochutnáváme, chuť octa je dost výrazná. Bulvy řepy použijeme menší.