Rychlé ořechové koláče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce cukr
1 špetka sůl
180 g máslo
2 ks žloutek
500 g polohrubá mouka
0 kostek droždí (42 g)
nádivka
2 lžíce rum
2 dl mléko
150 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
150 g mleté vlašské ořechy
100 g piškotové drobečky
na potření
1 ks žloutek
podle potřeby
1 dl vlažné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme ořechovou náplň do koláčů. Mléko s cukrem svaříme, vmícháme mleté ořechy a provaříme. Stáhneme z ohně, zahustíme piškotovou strouhankou a ochutíme vanilkovým cukrem, rumem a trochou nastrouhané citronové kůry. Ořechovou náplň necháme vychladnout a pak s ní plníme těsto.

  2. Do mísy vsypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme ho lžící cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Zamícháme. Přidáme 2 žloutky, špetku soli, rozpuštěné vlažné máslo a zbylý cukr. Vypracujeme těsto.

  3. Těsto bez vykynutí si trháme na stejně velké kousky, které tvarujeme do koule a klademe na pečícím papírem vyložený plech. Skleničkou nebo žárovkou zploštíme střed a naplníme ořechovou nádivkou. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným žloutkem.

  4. Rychlé ořechové koláče upečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!