Rybízový kynutý koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 100 g cukr 1 ks vejce 80 g máslo 100 g máslo 3 ks žloutek 25 g droždí 80 g cukr krystal 4 lžíce cukr krystal 500 g rybíz 100 g hrubá mouka strouhaná citronová kůra 500 g polohrubá mouka 250 ml vlažné mléko 250 g měkký tvaroh máslo na vymazání
Postup Rybízový kynutý koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme několik lžic vlažného mléka. Přidáme polovinu cukru a do toho rozdrobíme droždí. Necháme 10 - 15 minut vzejít kvásek
Když kvásek vzejde, přidáme k mouce změklé máslo, zbytek cukru, žloutky a citronovou kůru. Postupně přiléváme mléko. Těsto zpracujeme nejdříve vařečkou a poté hněteme rukama. Těsto necháme minimálně 1 hodinu pod utěrkou kynout na teplém místě
Plech vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Tvaroh smícháme s vejcem a cukrem. Těsto rovnoměrně natlačíme na plech a podél stran vytvoříme okraje. Na těsto rozetřeme tvaroh a na něj nasypeme rybíz. Celé posypeme drobenkou. Rybízový kynutý koláč pečeme ve vyhřáté troubě 20 - 30 minut
Rybízový kynutý koláč necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.