Rybízový koláč s máslovou drobenkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 70 g cukr 1 špetka sůl 100 g máslo 100 g máslo máslo 2 ks žloutek 1 ks žloutek 250 ml mléko 100 g cukr moučka 1000 g rybíz 1 lžička vanilkový cukr citronová kůra 500 g polohrubá mouka 250 g polohrubá mouka 20 g čerstvé droždí
Postup Rybízový koláč s máslovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí mícháme se lžičkou cukru tak dlouho, dokud se nerozpustí. Potom přidáme postupně asi 100 g mouky, 100 ml vlahého mléka a vymícháme těstíčko, které necháme vykynout
Nyní zaděláme kynuté těsto. Máslo necháme rozpustit a ve vlažném mléce rozšleháme žloutky. Do mísy nasypeme zbývající mouku a cukr. Přidáme citronovou kůru a kvásek. Za stálého míchání přiléváme postupně mléko a vlahé rozpuštěné máslo. Těsto dobře propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout
Rybíz očistíme od stopek, vypereme a necháme okapat. Z mouky, másla a cukru připravíme rukama drobenku
Těsto rozdělíme na polovinu a tence rozprostřeme na dva plechy, které nejdříve vyložíme pečícím papírem a potřeme máslem. Těsto stlačujeme, tak aby vznikly vyšší okraje, které potřeme rozšlehaným žloutkem. Střed poklademe rybízem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut
Vychladlý rybízový koláč s máslovou drobenkou nakrájíme na kousky a podáváme k odpolední kávě nebo čaji.