Rybízový koláč s máslovou drobenkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

70 g cukr
1 špetka sůl
100 g máslo
100 g máslo
máslo
2 ks žloutek
1 ks žloutek
250 ml mléko
100 g cukr moučka
1000 g rybíz
1 lžička vanilkový cukr
citronová kůra
500 g polohrubá mouka
250 g polohrubá mouka
20 g čerstvé droždí

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí mícháme se lžičkou cukru tak dlouho, dokud se nerozpustí. Potom přidáme postupně asi 100 g mouky, 100 ml vlahého mléka a vymícháme těstíčko, které necháme vykynout

  2. Nyní zaděláme kynuté těsto. Máslo necháme rozpustit a ve vlažném mléce rozšleháme žloutky. Do mísy nasypeme zbývající mouku a cukr. Přidáme citronovou kůru a kvásek. Za stálého míchání přiléváme postupně mléko a vlahé rozpuštěné máslo. Těsto dobře propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout

  3. Rybíz očistíme od stopek, vypereme a necháme okapat. Z mouky, másla a cukru připravíme rukama drobenku

  4. Těsto rozdělíme na polovinu a tence rozprostřeme na dva plechy, které nejdříve vyložíme pečícím papírem a potřeme máslem. Těsto stlačujeme, tak aby vznikly vyšší okraje, které potřeme rozšlehaným žloutkem. Střed poklademe rybízem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut

  5. Vychladlý rybízový koláč s máslovou drobenkou nakrájíme na kousky a podáváme k odpolední kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!