Ruské pirohy se zelím recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
30 g cukr
1 špetka sůl
100 g máslo
500 g hladká mouka
200 ml teplá voda
10 g sušené droždí
náplň
2-3 stroužky česnek
1 špetka sůl
2 ks cibule
1-2 lžíce rajčatový protlak
500 g zelí
1 špetka mletý černý pepř
na potření
vejce
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zelí očistíme, nakrájíme nebo nakrouháme, posypeme solí a necháme 10 minut odstát.

  2. Poté ze zelí vylijeme vodu. Na trošce másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme zelí a dusíme doměkka. Pět minut před tím, než náplň odstavíme, přidáme 1 lžíci rajčatové protlaku a nastrouhaný česnek. Opepříme a osolíme každý podle své chuti.

  3. Smícháme hladkou mouku, máslo, teplou vodu, sušené droždí, cukr a špetku soli. Vypracujeme nelepivé těsto a necháme ho na teplém místě vykynout.

  4. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj placky o průměru 10 cm, které plníme náplní. Naplněné pirohy vkládáme na máslem vymazaný plech. Povrch pirohů pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 220 °C zhruba 45 minut.

  5. Ruské pirohy se zelím necháme trochu vychladnout a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!