Rohlíky nebo housky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 lžiček cukr
1 lžíce sůl
1 ks vejce
1 hrnek mléko
200 g sádlo
1 kostka droždí
5 hrnků hladká mouka
na potření
žloutek

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do hlubší mísy a uděláme důlek. Doprostřed do důlku nalijeme trochu vlažného mléka, rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté dobře promícháme s moukou, rozehřátým vlažným sádlem, nebo máslem, vejcem, solí a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

  2. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyválíme ho na pomoučněném válu a tvarujeme různé housky nebo rohlíčky. Připravené pečivo potřeme žloutkem. Rohlíky nebo housky pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

  3. Rohlíky nebo housky můžeme připravit i na sladký způsob.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!