Řez Obližprst recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

tuk na vymazání
mouka na vysypání
těsto
0 dl olej
5 ks vejce
2 lžíce kakao
100 g cukr moučka
100 g polohrubá mouka
1 balíček kypřicí prášek
náplň 1
250 g máslo
5 ks žloutek
2 dl mléko
1 balíček vanilkový cukr
2 lžíce hladká mouka
náplň 2
5 ks bílek
300 g cukr moučka
na ozdobu
granko

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Vyšší plech vymažeme a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 200 °C.

  2. Žloutky ušleháme s cukrem. Z bílků vyšleháme sníh. Do žloutkové pěny postupně vmícháme sníh, kakao, mouku a olej. Vše dobře promícháme. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na připravený plech, vložíme do trouby a pečeme dozlatova. Upečený korpus na obližprst necháme vychladit.

  3. Připravíme si parní lázeň. Nejdříve si připravíme jednu náplň. Žloutky nad parou ušleháme s mlékem, cukrem a moukou do zhoustnutí. Směs pak odstavíme a necháme vychladnout. Studenou hmotu utřeme s máslem.

  4. Nad parou opět ušleháme bílky s cukrem.

  5. Na řez natřeme stěrkou žloutkový krém a na něj natřeme vrstvu sněhu. Řez obližprst ozdobíme grankem nebo strouhanou čokoládou. Ještě lepší je, když se celý obližprst nechá uležet v lednici do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!