Pravý krůtí steak recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
400 g krůtí prsa
koření na steak

Postup přípravy receptu

  1. Poněkud mne při procházení zdejších receptů překvapilo, že se zde nenachází recept na klasický kuřecí či krůtí steak v takové podobě, jak opravdu vypadat a chutnat má. Naklepávané nebo na pánvi v oleji dlouhé minuty mučené hrůzy za steak opravdu považovat nelze. Pravý steak má být na povrchu opečený a uvnitř šťavnatý, vyniknout má především chuť dobrého masa. Pokud pečlivě dodržíte níže popsaný postup, výsledek bude skutečně takový. A přitom je to recept snadný, vhodný i pro kuchaře začátečníky

  2. K přípravě pro dvě osoby potřebujeme cca 400 g krůtích prsou, čili jeden steak cca 200 g syrového masa. Je důležité, aby plátky byly po celé délce přibližně stejně silné, ideálně na 1,5 - 2 palce. Maso před vlastní přípravou pouze odblaníme. Pokud by bylo nutné omýt, je třeba pečlivě osušit

  3. Na plotnu dáme silnostěnnou pánev a naplno ji rozpálíme (z pánve se začne mírně kouřit) a necháme tak po celou dobu přípravy. Poté na pánev vložíme steaky a necháme cca 2 minuty opékat. Že přišel čas otočení, poznáme tak, že steak se od pánve odlepí a bude mít krásně nahnědlou barvu. Po otočení provedeme totéž z druhé strany s tím rozdílem, že jakmile uplyne čas potřebný k dopečení této strany, pánev odstavíme z plotny a horní stranu posypeme kořením. Zde je dobré počínat si svižně, aby nám maso nevychladlo. Poté otočíme okořeněnou stranou dolů a přidáme koření i na druhou stranu. Následně dáme na každý steak kousek másla a ještě horkou pánev přikryjeme poklicí. Nyní necháme steak pod poklicí 15 minut dojít. Pokud máme elektrický sporák, je možné v polovině času vrátit pánev na ještě horkou plotnu, steak se však nesmí na másle smažit

  4. V mezičase je možno připravit si přílohu podle chuti. Gratinovanou nebo čerstvou zeleninu, pečivo či přílohu bramborovou

  5. Jistě jste si povšimli, že v receptu dosud nefigurovalo žádné solení, což je zásadní pro to, abychom ze steaku nevytáhli vodu a zachovali jej šťavnatý a měkký. Krůtí steak tedy osolíme až po uplynutí čtvrthodinky pod poklicí - těsně před servírováním

  6. Pravý krůtí steak ihned podáváme s připravenou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!