Povidlové buchty se zmrzlinou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
15 g máslo
1 snítka máta
3 ks žloutky
50 g cukr krupice
50 g hladká mouka
0,25 ks citronová kůra
50 g hrubá mouka
80 g švestková povidla
120 g zmrzlina
6 g čerstvé droždí
4 ks čerstvé švestky
15 g česká krupice

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si nejdříve kvásek z 1/3 mléka, droždí, trochy mouky a cukru. Lehce ho poprášíme moukou a necháme ho na teplém místě vzejít do té doby, než pomoučněný povrch popraská. Ostatní suroviny dáme do mísy. Kvásek až jako poslední a dáme pozor, abychom ho nenalili na sůl nebo máslo a zaděláme hladké těsto

  2. Těsto nenecháváme vykynout, rozdělíme je ihned na osm kusů a naplníme povidly. Takto připravené buchty dáme do pekáčku, potřeme máslem a necháme vykynout tak dlouho, aby zvětšily objem o polovinu. Po vykynutí dáme péct do předehřáté trouby na 180–190 °C na dobu přibližně 20 až 25 minut. Každá trouba peče trochu odlišně

  3. Servírování

  4. Cukr v kastrůlku roztavíme na světlý karamel a do karamelu položíme rozpůlené a vypeckované švestky řezem dolů. Dusíme je přibližně 3 minuty dopoloměkka

  5. Povidlové buchty před podáváním lehce ohřejeme, přidáme teplé švestky a na okraj talíře dáme zmrzlinu. Na okraj proto, že je moučník celý teplý, aby se zmrzlina rychle nerozpouštěla

  6. Po upečení povidlové buchty potřeme rozpuštěným máslem s rumem, vylepší a doplní jejich chuť. Nejlépe se k tomuto moučníku hodí perníková zmrzlina

  7. Autor receptu: Lukáš Skála

  8. Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!