Pomerančový rýžový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
1 ks žloutek
1000 ml mléko
1 ks citron
80 g mandle
250 g cukr krupice
2 lžíce oranžát
100 g kulatozrnná rýže
na ozdobu
1 ks pomeranč
na potření
40 ml brandy
40 ml pomerančová šťáva
podle potřeby
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci smícháme mléko, cukr, sůl a citronovou kůru (z chemicky neošetřovaného citronu). Směs přivedeme k varu, přisypeme propláchlou rýži a vaříme ji 10 minut do poloměkka. Pak odstavíme, z mléka vyndáme citronovou kůru a ryži necháme vychladnout.

  2. Vejce a žloutek rozšleháme. Přidáme oranžát a nadrobno nasekané (oloupané) mandle. Směs vmícháme do rýže.

  3. Dortovou formu (26cm) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji rýžovou směsí a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 60 minut na 160 °C.

  4. Pomeranč důkladně omyjeme a nakrájíme i s kůrou na tenká kolečka. 10 minut před dopečením dortu jimi ozdobíme povrch.

  5. Upečený dort několikrát propíchneme a pokapeme brandy smíchanou s pomerančovou šťávou. Pomerančový rýžový dort chutná stejně dobrý teplý i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!