Pomerančový rýžový dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 1 ks žloutek 1000 ml mléko 1 ks citron 80 g mandle 250 g cukr krupice 2 lžíce oranžát 100 g kulatozrnná rýže na ozdobu 1 ks pomeranč na potření 40 ml brandy 40 ml pomerančová šťáva podle potřeby máslo na vymazání strouhanka na vysypání
Postup Pomerančový rýžový dort recept
Postup přípravy receptu
-
V hrnci smícháme mléko, cukr, sůl a citronovou kůru (z chemicky neošetřovaného citronu). Směs přivedeme k varu, přisypeme propláchlou rýži a vaříme ji 10 minut do poloměkka. Pak odstavíme, z mléka vyndáme citronovou kůru a ryži necháme vychladnout.
Vejce a žloutek rozšleháme. Přidáme oranžát a nadrobno nasekané (oloupané) mandle. Směs vmícháme do rýže.
Dortovou formu (26cm) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji rýžovou směsí a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 60 minut na 160 °C.
Pomeranč důkladně omyjeme a nakrájíme i s kůrou na tenká kolečka. 10 minut před dopečením dortu jimi ozdobíme povrch.
Upečený dort několikrát propíchneme a pokapeme brandy smíchanou s pomerančovou šťávou. Pomerančový rýžový dort chutná stejně dobrý teplý i studený.